Tidigare nyheterNu är vi tillbaka...

Då var vi tillbaka efter en lång härlig sommar och vi ser fram emot en vacker höst! Nu startar flera nyheter hos oss som du kan läsa mer om här på sidan eller i vårt nyhetsbrev. Vi har fortsatt lite kö hos Samverkansteamet men det går att skicka in remisser som då sätts upp på kölista som hanteras enligt vår prioriteringsordning. Det finns också nya blanketter att använda för remisser till Samverkansteamet eller när man önskar en Genomlysning/konsultativt stöd, allt under fliken blanketter. Passa på att skriv upp dig för nästkommande nyhetsbrev om du inte redan får det! Och gå in och gilla samt följ oss på Facebook för alla nyheter som kommer!

2018-08-20Kulturunderstödd rehabilitering KUR startar till hösten både i Ale och på Öckerö

Sedan en tid tillbaka har vi erbjudit KUR - Kulturunderstödd rehabilitering i Stenungsund och Tjörn och till hösten startar vi omgång nummer två.

Under september kommer vi även starta upp KUR i Ale, den 10 september i Konferens Ahlafors Fabriker samt på Öckerö den 28 september (lokal ej helt klar). KUR är ett program som löper under 10 veckor med aktivitet 2 gånger per vecka där bland annat eget skapande, musik/sång, teater/drama, dans/rörelse, teaterbesök ingår. KUR erbjuder en mjuk och mindre kravfylld väg tillbaka till arbete/studier och fungerar som en för-rehabiliterande aktivitet. Målgruppen är personer 18-65 år, med ospecificerad smärta, psykisk ohälsa eller stressrelaterad ohälsa.

Vill du läsa mer kan du gå in under våra områden och välja din kommun där även kontaktuppgifter till processledare Jenny Melin finns.

2018-07-03Nyhetsbrev och sommarhälsning

Här kan du läsa vårt senaste nyhetsbrev! Med detta önskar vi dig en riktigt solig och härlig sommar!

Länk: Nyhetsbrev och sommarhälsning

2018-06-25Klicka för större bild

Utvärdering av KAF (Konferens Ahlafors Fabriker) och Växtverkstan Billströmska

Under veckan har vi påbörjat en utvärdering av våra projekt Konferens Ahlafors i Ale kommun samt Växtverkstan Billströmska på Tjörn som syftar till att bli arbetsintegrerade sociala företag efter projekttiden. Utvärderingen gör vi tillsammans med företaget Payoff och Jonas Huldt. Vi ser fram emot att ta del av utvärderingen när den blir klar till hösten!

2018-06-19Jonas Arngården avtackas

Jonas Arngården har varit med i Samordningsförbundet från starten i Kungälv 2008 och varit ett stort stöd och bollplank för vår utveckling i kommunen. Igår lämnade han över stafettpinnen till Lena Arnfelt och avtackades under vårens sista lokala ledningsgrupp. Stort tack till dig Jonas för den här tiden!

2018-05-16Omgång nummer 2 av Försäkringsmedicinsk utbildning

Idag är vi i ett soligt Stenungsund och kör utbildningsomgång nummer 2 i Försäkringsmedicinska grunder tillsammans med Försäkringskassan. Vi hoppas på en bra dag med mycket dialog och många frågor.

2018-05-08Försäkringsmedicinsk utbildning

Idag är vi på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv för en utbildningsdag inom Försäkringsmedicinska grunder där handläggare från socialtjänsten deltar. Cecilia Sundh från Utbildningskontoret och Lars Persson FMR (försäkringsmedicinsk rådgivare) på Försäkringskassan ger information och håller i dialoger i syfte att öka kunskap och förståelse för ett viktigt ämne. Nästa vecka har vi ytterligare ett tillälle i Stenungsund så alla handläggare på socialtjänsten i våra fem medlemskommuner har möjlighet att vara med.

2018-05-02Nationell Finsam konferens 2018

17 och 18 april genomfördes den årliga nationella Finsamkonferensen på Clarion Post i Göteborg, i år med temat Ett hållbart samhälle genom samverkan. Cirka 600 personer från våra olika medlemmar och från olika Samordningsförbund träffades under två dagar för inspirerande seminarier och föreläsningar. Det är också ett bra tillfälle för att nätverka med liksinnade engagerade kollegor i samverkansvärlden!

2018-04-19AKTIV i Alekuriren

Även Alekuriren har gjort ett reportage om AKTIV

Länk: Här kan du läsa reportaget i Alekuriren om AKTIV

2018-03-15Göteborgs Posten skriver om KUR

Göteborgs Posten har gjort ett reportage om vår aktivitet KUR, Kultur på recept. Klicka på länken nedan för att ta del av intervjun med Jenny Melin som är vår processledare.

Länk: Göteborgs Posten

2018-02-22KUR - Kulturunderstödd rehabilitering

KUR (Kulturunderstödd rehabilitering) har nu pågått under fyra veckor och efter sportlovet fortsätter gruppen med drama, sång och dans. Därtill kommer gruppen även att gå på teater samt en kulturvandring på Stenungsön. I januari blev gruppen guidade av pedagogisk ledare Jonte Nynäs på Akvarellmuseet i Skärhamn som visade utställningen "Japan - Spirit of Nature". Här visar Jonte en solros som en av de japanska konstnärerna gjort. Han berättar att de planterades mängder solrosor efter Fukushimakatastrofen då de sades ta upp radioaktiv strålning, något som dock inte bevisats. Det är upp till betraktaren om solrosen är vissen eller släpper sina frön för fortsatt liv då solrosor har en stor förmåga att sprida sig.

De fina målningar har deltagarna i KUR gjort hos konstnär Soile Algeröd som de under tre tillfällen träffat för att prova på akvarellmålning.

2018-02-12Föreläsning av Religionsvetarna

Idag arrangerar vi intressanta och viktiga föreläsningar i Stenungsund och Kungälv med Jimmy Emanuelsson från Religionsvetarna. Temat är ”Hederskulturella normer och värderingar i klansamhället” och ”Kulturmöten i vardagen: normer, koder och kommunikation”.

2018-01-24Informationsfolder för AKTIV

Om du är intresserad av vårt nya projekt AKTIV som startar i januari kan du läsa mer om det här!

Dokument: Folder AKTIV Älv & Kust

2018-01-11Styrelsemöte och Verksamhetsplanering

Nu har våra lokala ledningsgrupper och styrelsens tillsammans haft en dag som ägnades åt verksamhetsplanering på Fars Hatt i Kungälv. Det blev en aktiv och engagerad förmiddag som ägnades åt grupparbete och uppstart av ett visions- och värdegrundsarbete för Samordningsförbundet Älv & Kust som vi heter från 1 januari.

2017-11-29KUR - Kulturunderstödd rehabilitering

Den 9 januari startar vi upp vår nya verksamhet KUR - Kulturunderstödd rehabilitering. Vi börjar med detta i Stenungsund och Tjörn som blir våra pilotkommuner. KUR (tidigare Kultur på recept) har man i Skåne, Jönköping och Stockholm framgångsrikt arbetat med under lång tid. KUR erbjuder en mjuk och mindre kravfylld väg tillbaka till arbete/studier och fungerar som en för-rehabiliterande aktivitet. Målgruppen är personer 18-65 år, med ospecificerad smärta, psykisk ohälsa eller stressrelaterad ohälsa. I Stenungsund och Tjörn kommer vi erbjuda ett program som löper under 10 veckor med aktivitet 2 gånger per vecka där bland annat eget skapande, musik/sång, teater/drama, dans/rörelse, kulturvandring, teaterbesök ingår. Vi kommer också ingå i en nationell studie om KUR som pågår under 2018-2020 vilket är väldigt kul och hoppas kunna starta upp KUR i alla våra kommuner framöver. Vill du ha mer information kontakta Jenny Melin som är processledare för KUR. Se kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.

2017-11-08Konferens för Riksnätverket för arbetsmarknadsfrågor

Idag är vi i Ale kommun och pratar om Samordningsförbundet och lyckad samverkan för Riksnätverket för Arbetsmarknadsfrågor! Tillsammans med Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsenheten i Ale har vi under många år bedrivit en framgångsrik samverkan och lokalerna vi vistas i är ett exempel på detta - ett arbetsintegrerat företag, Ahlafors Fabriker, där konferensverksamhet och restaurang ligger i genuin miljö!

2017-10-19Samordningsförbundets dag på Nordiska Folkhögskolan

Den 16 oktober hade vi Samordningsförbundets dag på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv! På förmiddagen bjöds nära 100 personer på en föreläsning med Hasse Carlsson. Tre timmar med många skratt och härlig stämning! Efter en god lunch hade våra styrelser i Ale Kungälv Stenungsund Tjörn samt Öckerö ett gemensamt styrelsemöte. På dagordningen stod fortsatt arbete med vår sammanslagning och uppstart av vårt visionsarbete.

2017-10-18Klicka för större bild

Samverkanscentrum Kungälv har slagit upp portarna

Samverkanscentrum Kungälv har från och med 2 oktober officiellt startat sitt samarbete och idag finns teamet på Västra Gatan 64. Samverkanscentrum kommer arbeta med målgruppen individer i åldern 30-64 år som kräver utökad samverkan mellan myndigheter och vård för att bryta utanförskap och nå en hållbar försörjning. Tanken med Samverkanscentrum Kungälv är att personal främst från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kungälvs Kommun samlokaliserar sig ett par dagar i veckan för att på så sätt bättre kunna möta och tillgodose behoven vad gäller arbetslivsinriktad rehabilitering samt öka tillgängligheten av olika kompetenser. Primärvård och Psykiatri kommer att medverka vid behov.

Teamet består av : Agneta Svensson Arbetsterapeut Arbetsmarknadsenheten Kungälvs Kommun, Lotta Gråberg Stenberg Processledare Samverkanscentrum Samordningsförbundet, Anna Ekberg Rehabhandläggare Kungälvs Kommun, Emma Lindén Personlig handläggare Försäkringskassan samt Louise Andersson Arbetsförmedlare Arbetsförmedlingen som saknas på bilden.

Läs mer om Samverkanscentrum i länken.

Dokument: Information om Samverkanscentrum Kungälv

2017-10-10Mentorskap - att utvecklas tillsammans

Att öppna upp en arbetsplats för personer som står utanför arbetsmarknaden kan kräva kunskap, stöd och tätt samarbete. Därför har vi gått ihop med fem andra Samordningsförbund och gemensamt tagit fram en mentorskapsutbildning som ger våra arbetsgivare verktyg och kunskap i detta viktiga arbete. Är du arbetsgivare och vill veta mer, gå då in på länken till hemsidan där du får mer information. På Facebook finns mer information på sidan, Mentorskap -att utvecklas tillsammans.

Har du frågor och funderingar är du självklart välkommen att höra av dig till oss! Trevlig helg önskar vi!

Länk: Mer information om Mentorskap

2017-10-06Fredrik, vår nya Hälsoutvecklare

Vi är glada över att få en ny kollega i gänget från och med 1 december! Fredrik Thomsen blir vår Hälsoutvecklare och han kommer närmast från Arbetsförmedlingen. Fredrik kommer att arbeta med vår nya hälsofrämjande insats Aktiv & Aktiv+, med mål att öka hälsolitteracitet (”förmågan att förvärva, förstå och använda information för att bibehålla och främja hälsa”). Varmt välkommen Fredrik!

2017-09-25Arbetskonferens, Föreläsning och Framtidsgrupp...

Denna vecka har vi hunnit med mycket på Samordningsförbundet. Vårt handläggarteam som ska starta upp Samverkanscentrum i Kungälv är nu på arbetskonferens på Björholmens Marina. Vi ser fram emot att deras arbete startar den 1 oktober.

Igår bjöd vi tillsammans med Simba och VG Region in till två föreläsningar med Mats Börjesson, hjärtläkare och professor i idrottsfysiologi på Sahlgrenska Akademin och föreståndare för KHP. Båda föreläsningarna var välbesökta av åhörare som ville höra mer om vikten av fysisk aktivitet och sanningen om hur lite vi faktiskt rör oss. Mats poängterade hur viktigt arbetet är med FYSS/FaR vilket för oss kändes extra bra då detta är något vi redan jobbar med idag och kommer utveckla ytterligare framöver.

I onsdags bjöd Kungälvs kommun in till möte i Framtidsgruppen. Ett viktigt och spännande forum där kommunen möter ett antal representanter från samhällets övriga aktörer i syfte att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun.

2017-09-08Metoddag

Idag har vårt Samverkansteam och biträdande förbundschef pratat metodutveckling och utvärdering tillsammans med handläggarteamet i Stenungsund och Tjörn. Den tiden som avsätts för reflektion och förbättringsarbete är väl investerad tid!

2017-06-19Älv- och Kustbladet nr 4 2017

Här kommer senaste Älv och Kustbladet som bland annat berättar lite om den föreläsning som Hasse Carlsson höll för oss på Samordningsförbundets dag 16 oktober på Nordiska Folkhögskolan.

Dokument: Läs Älv och Kustbladet

2017-04-01Älv- och Kustbladet nr 3 2017

Här finns senaste numret av Älv och Kustbladet med information från vårt Samordningsförbund.

Dokument: Älv och Kustbladet nr 3 2017

2017-03-01Älv- och kustbladet nr 2 2017

Läs om:

- Anders Hansen, läkare inom psykiatri, som föreläst på temat ”Träna för din hjärna”. Hans budskap är att träning och fysisk aktivitet kan vara helt avgörande för vår psykiska hälsa.

- Ann-Katrin Österman, vår biträdande förbundschef sedan 1 februari.

Dokument: Älv- och kustbladet nr 2 2017

2017-02-01Älv- och Kustbladet nr 1 2017

Dokument: Älv- och Kustbladet nr 1 2017

2017-01-01